Horseball

Horseball bij ’t Hoefijzer

Horseball is een teamsport die de klassieke pony- en paardensportdisicpline wel wat ondersteboven heeft gegooid met een nieuwe en eigen mentaliteit. Deze mentaliteit van samenspel en plezier in combinatie met snelheid en lenigheid maken horseball tot een spectaculaire en spannende ruitersport. Het wordt gespeeld door jongens en meisjes, mannen en vrouwen of gemengde teams.

Onze manege telt verschillende horseball ploegen die allen meespelen op nationaal tot sommige op internationaal niveau. Zo hebben we een ponyploeg (under 16) die al tot 2x toe deelgenomen heeft aan het Europees Kampioenschap waar ze ontzettende veel ervaring hebben opgedaan. Ondertussen is deze ploeg uitgegroeid tot Hoefijzer 5 met nog steeds dezelfde spelers, die ondertussen een hechte groep zijn geworden. Onze andere nationale ploegen hebben zich in 2011 beiden Belgisch kampioen gemaakt in 1e & 2e divisie.

We hebben ondertussen ook shetties ter beschikking voor de allerkleinsten. U kan hiervoor het beste naar www.caballus.be gaan die samen met ons deze shetties en ukkies organiseren.

Interesse in horseball?

Neem contact met ons op voor meer informatie!

Contacteer ons

Meer over het spel

Een horesball wedstrijd duurt 20 minuten en bestaat uit twee periodes van elk 10 minuten. Tussen elke periode is er een rust van 3 minuten. Een spelleider mag 1 time-out vragen van 30 seconden per helft.

Een Horseball ploeg bestaat uit 6 ruiters en 6 paarden, 4 op het veld en 2 in reserve langs de spellijn. Na de bal tenminste driemaal te hebben overgespeeld aan drie verschillende spelers van dezelfde ploeg mag men proberen een doelpunt te scoren. De doelen staan in de hoogte aan de korte zijde van een rechthoekig veld (minimum 60mx20m). De ploeg die de meeste doelpunten gescoord heeft wint de wedstrijd.

De bal is voorzien van 6 lederen handvaten die het oprapen, zonder een voet op de grond te zetten, en het afpakken uit de handen van de tegenstander toelaat. De speler moet absoluut in beweging zijn om de bal te mogen oprapen en hij mag hem niet langer in handen houden dan 10 seconden.

Een scheidsrechter te paard (op het veld) en een scheidsrechter op de stoel  (aan de inworplijn) zijn per radio met elkaar verbonden en zorgen ervoor dat het reglement strikt nageleefd wordt zodat de wedstrijd loyaal en in veiligheid kan verlopen. Horseball is een zeer fysische sport zowel voor het paard als voor de ruiter en vergt dus veel “fair-play” van de spelers. De fouten worden gesanctioneerd door penaliteiten, van P1 (de belang-rijkste) tot P3. De scheidsrechter kan ook een speler straffen met een gele of rode kaart.